Administrator
wszystkim użytkownikom forum życzę serdecznie wszystkiego dobrego z okazji nadchodzących świąt wielkanocnych
dużo zdrowia, szczęścia, zadowolenia i radości!
jak obchodzicie święta? macie jakieś rodzinne tradycje? kto chodzi z koszykiem święcić jajka?
Ja również życzę wesołych świąt, zdrowia i optymizmu
Kiedy byłam mała rodzinną tradycją była bitwa jajkami . Ten, którego jajko będzie najmniej zbite, wygrywa
. Z koszyczkiem zawsze chodziłam z rodzicami. Oczywiście koszyczek później jest nieprzestawiany, bo "będą mrówki". Następnego dnia rano jemy to co znajduje się w koszyczku. Ja już nie zjadam wszystkiego, bo wiadomo - jestem wegetarianką
.
Użytkownik
Ja w tym roku ozdobię jajka deoupage'em. To pomysł mej rodzicielki.
Administrator
Pytalska napisał:
Ja w tym roku ozdobię jajka deoupage'em.
To pomysł mej rodzicielki.
świetny pomysł
u nas jajka farbuje babcia, klasycznie, cebulą. jutro idziemy święcić (bardziej dla tradycji niż dla religii), a potem przy śniadaniu zbijamy się jajkami i razem jemy. ^_^ szkoda tylko, że pogoda nie dopisała w tym roku.
Administrator
odświeżam na 2014
jak tam przygotwania do świąt? wielkie sprzątanie już w toku? ja nie mogę się doczekać przyszłego tygodnia, kiedy pojadę do domu. ^^
W środę w ramach przedświątecznych porządków, wraz z mamą dorwałyśmy się do szafki z pościelami. Część poszła do mojego domu, bo jeszcze nadawała się do wykorzystania, a część na szmaty do warsztatu ojca. Od razu więcej miejsca A jakie mama przeżyła zaskoczenie, kiedy wyjęłam stamtąd nową pościel, jeszcze zapakowaną
Siostra i ojciec "zaatakowali" panele w kuchni.
Planuję jeszcze chyba wyrzucić parę gratów. To jest oczyszczające
Administrator
ja na razie jestem na etapie porządkowania krakowskiego mieszkania - ale to takie nieprawdziwe porządki świąteczne, no bo święta i tak w opolu. ale fakt, każde sprzatanie jest oczyszczające
a jutro chcę się zabrać za szykowanie jakichś wypieków, żeby mieć z czym pojechać do domu ^^
Ja jutro zamierzam przeprowadzić generalny porządek w pokoju, a w piątek będę piekła ciasto "rafaello". W sumie nie ma nic wspólnego ze świętami, ale ostatnio robiłam i jest to jedyne ciasto, które wyszło mi prawie idealnie (prawie, bo zapomniałam o ponczu na biszkopt) .
Dziś pokonałam kolejną szafkę i stwierdziłam, że jest parę ubrań, które sprzedam.
Co jecie na święta? Oprócz jajek xD
My mamy zupę chrzanową, jeśli dobrze pamiętam, standardowo kurczaka/albo rolady mięsne, kluski śląskie. Mama robi wtedy też taki lekki sos jogurtowo-majonezowo-chrzanowy, który osobiście uwielbiam.
Jeśli chodzi o ciasta, to mój ojciec dostaje je jako prezent od miejscowej piekarni, z którą współpracuje. Jest tam babka, mazurek, bułeczka, którą można wykorzystać jako chlebek do święcenia i wiele innych rodzajów wypieków.
Mnie w tym roku post nie obowiązuje, yay! <3 Ale nie, nie będę się opychać kiełbasą.
Dzisiaj i jutro jest post. A jak już tak dokładnie chcemy określić, to do "rozwiązania" dzwonów.