Heej Otóż .. sprawa wygląda następująco: Nie kochałam się z w moim aktualnym chłopakiem w ogóle a w tym miesiącu ( sierpień ) powinnam okres dostać 9 a nadal go nie mam a jest już 23 sierpnia.. czy miał ktoś tak i wie co to może znaczyć ? Powtarzam Ciąża nie jest możliwa.
Może to wpływ stresu? A może przyjmujesz jakieś leki? Po przyjmowaniu biseptolu okres opóźnił mi się o 10 dni.
Na pewno dobrze obliczyłaś datę i masz regularny cykl? Najlepiej zgłoś się do ginekologa. Po wykluczeniu ciąży i innych czynników, dostaniesz luteinę, by wywołać okres.
Administrator
jeśli wykluczasz ciążę, to zostaje:
- stres (nasza psychika i nasze ciało są sprzężone, a więc nasze emocje mogą sterować np. czymś takim jak okres)
- dalekie podróże, szczególnie te związane np. ze zmianami stref czasowych, klimatu i trybu życia, też mogą sprawić, że cykl się rozregulowuje
- przyjmowane leki, jakieś przebyte choroby
- nagła/znacząca utrata wagi, ogólne osłabienie organizmu
najlepiej, tak jak pisze Cleo, wybrac się do ginekologa, który po badaniu wykluczy jakieś konkretne choroby i w razie czego może okres wywołać. możliwe również, że masz po prostu jeszcze nieunormowany cykl i takie spóźnienia mogą się zdarzać u młodych kobiet.
Ewelinka napisał:
Heej
Otóż .. sprawa wygląda następująco: Nie kochałam się z w moim aktualnym chłopakiem w ogóle a w tym miesiącu ( sierpień ) powinnam okres dostać 9 a nadal go nie mam a jest już 23 sierpnia.. czy miał ktoś tak i wie co to może znaczyć ? Powtarzam Ciąża nie jest możliwa.
po pierwsze ile masz lat? bo mi się zdarzało nie mieć w ogóle okresu w jednym miesiącu, rzadko, ale jednak. Tylko, że to się działo tak do 15-16 roku życia. Tak jak napisała BS - to się zdarza u młodych dziewczyn, kiedy okres się jeszcze nieunormował. Mimo wszystko - dla spokoju lepiej pójść do ginekologa.
Administrator
Kate napisał:
Ewelinka napisał:
Heej
Otóż .. sprawa wygląda następująco: Nie kochałam się z w moim aktualnym chłopakiem w ogóle a w tym miesiącu ( sierpień ) powinnam okres dostać 9 a nadal go nie mam a jest już 23 sierpnia.. czy miał ktoś tak i wie co to może znaczyć ? Powtarzam Ciąża nie jest możliwa.
po pierwsze ile masz lat? bo mi się zdarzało nie mieć w ogóle okresu w jednym miesiącu, rzadko, ale jednak. Tylko, że to się działo tak do 15-16 roku życia. Tak jak napisała BS - to się zdarza u młodych dziewczyn, kiedy okres się jeszcze nieunormował. Mimo wszystko - dla spokoju lepiej pójść do ginekologa.
myślę, że to się może zdarzyć i u nieco starszej kobiety - w końcu nie jesteśmy maszynami, tylko ludźmi i czasem coś zadziała inaczej niż w rytmie. ale, jeżeli nie widać zadnych logicznych wyjaśnień takiego odstępstwa od normy (np. 'brałam leki, które mogą tak zadziałać'), to warto skonsultować się z lekarzem, choćby dla własnej pewności.