Mam ogromny problem z przyprawianiem - nigdy nie wiem, czego dodać, żeby było w sam raz.
Offline
Administrator
ja mam wielki problem z przyprawianiem, sosami i w ogole gotowaniem czegokolwiek, czego nie jem samemu (nie ma jak spróbować, a po zapachu, hm... dla mnie rzeczy, których nie jem nie pachną smacznie XD). wiec jak czasem gotuję dla rodziny czy znajomych, to jest niezła katorga. XD
Offline
Poratujcie. Poratujcie jakimiś przepisami łatwymi, bo mam 24 lata, w przyszłym roku prawdopodobnie szykuje mi się wyprowadzka z domu, a nadal nie potrafię gotować wielu rzeczy. Ktoś chętny?
Offline
Ja znam taki łatwy i dużo nie trzeba robić xD
Robiłam Sebastianowi np. to: http://mnz.pl/wp-content/uploads/2012/1 … rynem2.jpg to jest bardzo fajne, bo bez żadnych konserwantów i smaczne (tak twierdzi Seba ).
Fajne też jest to: https://www.winiary.pl/produkt.aspx/315 … -i-ziolami ale trochę dłużej trwa, bo 60 minut w piekarniku, ale z drugiej strony w tym czasie można np. ugotować ryż/ziemniaki i zrobić surówkę (ja to czasami idę po najprostszej linii oporu czyli to co mam w lodówce: sałata, pomidor, feta, oliwki i jogurtowy sos) .
Mozna też poszukać tutaj: http://ugotuj.to/ugotuj/poziom_trudnosc … o+30+minut
teraz znalazłam też taką dobrą stronę http://www.mniammniam.com/przepisy,przepisy_na_obiad
Jak mi sie wiecej przepisow przypomni to napiszę, na chwilę obecną jestem śpiąca i podałam to, co pierwsze mi do głowy przyszło
Offline
Dziękuję! Mam też pytanie - czy mogę korzystać z piekarnika z termostatem? Bo ja i gazowy piekarnik = wybuch
Offline
Cleo napisał:
Dziękuję! Mam też pytanie - czy mogę korzystać z piekarnika z termostatem? Bo ja i gazowy piekarnik = wybuch
hmmm wiesz co nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że tak
Offline
Administrator
chciałabym coś poradzić, ale szczytem moich umiejętności jest ugotowanie ryżu, makaronu czy parówki - i wyprowadzka z domu, co gorsza, zupełnie nie polepszyło mi tych wątpliwych umiejętności.
ale przepisy, które podsuwa Kate wyglądają zachęcająco - może też spróbuję?
Offline
Aaaa jeszcze przypomniały mi się faszerowane papryki !
Łatwe, tylko, że troszkę więcej pracy:)
Ja robię wersję wegetariańską z kuskusem, cebulką i kabaczkiem/cukinią, a na wierzchu posypuję serem żółtym. Znalazłam właśnie taki przepis tylko, że jeszcze z fetą - muszę spróbować, smak musi być wyrazistszy
http://zjemto.blox.pl/2014/10/Papryka-f … kusem.html
Można zrobić też wersję z ryżem i z mięsem mielonym:
http://allrecipes.pl/przepis/3418/papry … owana.aspx (tutaj napisali, żeby nalać na dno naczynia żaroodpornego odrobinę wody - pierwsze słyszę, nigdy tak nie robiłam i było ok, ale widocznie można i tak)
Offline
Administrator
Kate, Twoje przepisy wyglądają naprawdę bardzo zacnie, chociaż faszerowane papryki akurat nie w moim guście.
Black Star napisał:
ja mam wielki problem z przyprawianiem, sosami i w ogole gotowaniem czegokolwiek, czego nie jem samemu (nie ma jak spróbować, a po zapachu, hm... dla mnie rzeczy, których nie jem nie pachną smacznie XD). wiec jak czasem gotuję dla rodziny czy znajomych, to jest niezła katorga. XD
aaa, zapomniałam i niesłusznie umniejszyłam swoim umiejętnościom! umiem jeszcze zrobić sushi i owsiane ciastka-bez-pieczenia. sushi jest w sumie łatwą do ogarnięcia potrawą (tylko trzeba mieć matę do zwijania, dobry nóż i sklep, w którym można kupić te 'wodorosty-do-zawijania'). i można je zrobić w dowolnej, nieortodoksyjnej wersji, więc zamiast ryby może być coś innego, więcej warzyw albo jakieś inne mięso, ha, ostatnio moja koleżanka robiła sushi z jajkiem i tez wyszło.
Offline
BS a te owsiane ciastka bez pieczenia to jak robisz? Jestem mega ciekawa
Offline
Administrator
jest na nie sporo przepisów w necie, ja korzystam z tego zwykle: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2 … zenia.html - tylko trochę zmieniam proporcje, mniej cukru a więcej kakao (inaczej wychodzą potwornie słodkie) i jeszcze w innym kształcie robię (tutaj są kuleczki, a ja preferuje takie płaskie talarki, jak monety - wygodniej jeść).
Offline
Black Star napisał:
jest na nie sporo przepisów w necie, ja korzystam z tego zwykle: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2 … zenia.html - tylko trochę zmieniam proporcje, mniej cukru a więcej kakao (inaczej wychodzą potwornie słodkie) i jeszcze w innym kształcie robię (tutaj są kuleczki, a ja preferuje takie płaskie talarki, jak monety - wygodniej jeść).
woow super ! szybkie, łatwe i dobre czyli to co lubię najbardziej postaram się wypróbować, fajnie wiedzieć, że w ogóle można coś takiego zrobić DZIĘKI!
Offline
Administrator
Kate napisał:
Black Star napisał:
jest na nie sporo przepisów w necie, ja korzystam z tego zwykle: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2 … zenia.html - tylko trochę zmieniam proporcje, mniej cukru a więcej kakao (inaczej wychodzą potwornie słodkie) i jeszcze w innym kształcie robię (tutaj są kuleczki, a ja preferuje takie płaskie talarki, jak monety - wygodniej jeść).
woow super ! szybkie, łatwe i dobre czyli to co lubię najbardziej postaram się wypróbować, fajnie wiedzieć, że w ogóle można coś takiego zrobić DZIĘKI!
polecam, koniecznie - to szybkie, tanie, łatwe a ludziom baaaardzo smakuje. nie słyszałam żadnych negatywnych opinii.
Offline
Muszę przyznać, że kiedyś nie przepadałam za gotowaniem. Pewnie dlatego, że nie miałam zbyt wielu pomysłów na obiad. Odkąd znalazłem jednak kulinarne inspiracje to wszystko uległo zmianie:) Dziś jestem dumna z posiłków które przyrządzam. Będąc na zakupach np. w Makro już wiem, co mam wrzucić do koszyka i jak to spożytkować:)
Offline
ja bardzo lubię gotować chociaż mam na tyle dużą rodzinę,że jak przychodzi do spotkań rodzinnych to zamawiamy catering
Offline