Użytkownik
No właśnie. Czy ktoś z Was ma Digarta?
A oto link do mojego: inezet.digart.pl/
Administrator
ja nie lubię panującej tam atmosfery. kiedyś miałam tam konto i stosunki między ludźmi wydawały mi się raczej nieprzyjemne. dużo kłótni i antagonizmów, sporo nieprzyjemnych komentarzy (nawet nie, że krytycznych, tylko po prostu nieprzyjemnych). zbyt często ludzie obrażali się bez potrzeby, a ja nie chciałam się w to bawić. założyłam konto, bo na deviantartcie krążyły opowieści, że jest tam wyższy poziom merytoryczny, ale jakoś tego nie znalazłam. z drugiej strony to było dobry czas temu, więc kto wie, może teraz jest już inaczej.
Bsiu - spotkałam się z tym samym. Ludzie byli bezczelnie szczerzy i chamscy, a to, zamiast zachęcać do pracy nad swoimi "projektami" tylko zniechęcało.
Administrator
o, to nie jestem jedyna. no, ja miałam podobnie. nie mam nic przeciwko szczerości, ale tam... to było po prostu chamstwo, a tego już nie lubię. i strasznie dużo agresji, wszyscy kłócą się ze wszystkimi, a nawet nie wiadomo o co.
Krytyka, nawet ostra, to nic złego - gdyby jej nie było, każdy mógłby wrzucać ot tak sobie nawet najgorszy syf. Bez sensu byłoby okłamywanie takiego delikwenta tekstami w stylu "nie jest tak źle, trzeba tylko trochę popracować" czy podobnymi. Krytyka jest nieco jak sito, przez które przechodzą (lub nie) najwytrwalsi w dążeniu do samodoskonalenia.
Inna rzecz, że trzeba często odróżniać krytykę do zwykłego hejterstwa, którego w sieci jest pełno.
Administrator
tak, krytyka jest w porządku, ale wtedy, kiedy ma sens i jest konstruktywna. bo komentarze typu "do dupy to jest", a widziałam takich na digarcie pełno, to żadna krytyka. po pierwsze - nie mówi niczego konkretnego, po drugie - jest wyrażone w nieelegancki i nieprzyjemny sposób, zupełnie nie potrzebnie.